Dagens pass

 
Jobbade på planen idag igen, tränade vidare på
 öppna och sluta. Försökte att få traven att vara jämn genom alla hörn, volter och långsidor. Kändes som att vi hade en lugn och fin takt och vi hann jobba genom varje steg, med bra motor bakifrån. Överlag ett bra jobb idag. Den fina formen hon börjar hitta där nere skulle jag känna för att börja höja ett snäpp, måste prata med K. om det. :)
 
Skulle verkligen behöva en filmsnutt av när vi tränar så jag skulle få se hur det ser ut, ofta känns det så mycket bättre. ;)
 
/ Sofie

Inställd kurs

Blev tyvärr ingen kurs ikväll eftersom det är så kallt. Men om en vecka prövar vi igen.
 
Drar iväg och jobbar istället så Dancie får ha ledigt som planerat ändå.
 
/ Sofie

Vidare funderingar

Träning på ridplanen idag. Det gick helt okej. Det bästa, inga snubblingar. Tränade mycket sluta både från marken och ryggen, blir bättre och bättre för varje gång vi tränar. Från marken helt ok inåtställning idag. Lite sämre från ryggen dock. Tränade också mycket halter för att få henne att stanna nere i halten. Gick rätt okej det också faktiskt. Det som gick som smort var att byta varv genom volten både i skritt och trav! Oj vad mjuk hon var, helt fantastiskt!
 
Så vill jag ännu fundera vidare på detta med formen på hästen. Jag har många frågor om den. Det skulle vara intressant att få ha två från helt olika grenar som förespråkar olika tygellängder för formen och få fråga ut dem ordentligt.
Dancie har aldrig fungerat bra på riktigt korta tyglar, hon bara stretar emot och vill helst inte röra sej fram över huvudtaget. Därför har jag mestadels ridit med ett litet stöd i tygel och då har hon fungerat fint. Nu i den akademiska ridningen så skall jag ha ännu längre tyglar och Dancie skall själv hitta sin form med ett väldigt pyttestöd om så behövs. Med detta trivs Dancie allra bäst, hon är alltid nöjd och glad att få jobba när hon får jobba på detta sätt.
Dock så vill man ju alltid ha bakdelen med först och främst, för att få upp ryggen så att det skall bli en rätt form på hästen. Jag har ännu inte fått med denna bakdel så lätt som jag själv skulle vilja, speciellt skritten är rätt så svår för oss, traven är betydligt lättare. Det jag funderar mest över är då detta, behöver hästen verkligen detta stöd från tygeln? Jag menar om den trampar på bra bakifrån, lyfter ryggen, hittar en fin form med huvudet och får en bra balans genom allt detta, varför behöver den då stödet i tygeln?
Jag måste vara den mest trögtänkta person som finns, eftersom jag ställt denna fråga hur många gånger som helst, men aldrig riktigt fattat, så finns det någon som har ett enkelt bra svar på detta, skriv för allt i världen! ;)
 
/ Sofie
 

Bra artikel

Bra artikel om häst på tygeln.
 
http://www.hippson.se/hippson-tv/ar-hasten-pa-tygeln.htm
 
/ Sofie

Fräsigt värre

Red i terräng idag. Var på åkrarna och galoppera och vi var lite oense om galoppfarten om vi säger det så. ;) Jag satt mest och tänkte går vi omkull nu bryter båda nacken och Dancie tänkte full fart frammåt, ååh vad jag älskar att springa!! ;)
 
Nu skulle det verkligen sitta fint med snötäckta vägar så vi skulle få sträcka ut ordentligt, jag vet precis vart vi drar iväg när snön kommer, (om den kommer) mot tågbanan! Väldigt få bilar och fri sikt i flera kilometer, precis vad som skulle behövas. :)
 
Två snubblingar idag.
 
/Sofie

Uppmärksamhet

Dancie var lite ofokuserad idag eftersom Oliver var på ridplanen idag när vi tränade. Ett problem som vi behöver träna mer på. Har tyvärr inte några riktigt bra ideer om hur jag skall få hela hennes uppmärksamhet just i såna stunder så har någon tips, så skriv en kommentar.
 
Slutorna var jag dock väldigt nöjd med idag, börjar fungera finfint och hela långsidor, märks att hon blir starkare hela tiden.
Enda som var svårt idag var att hålla sej inåtställd också i höger varv på slutorna.
 
En snubbling i longeringen.
 
/ Sofie

Veckans planer

Sitter och försöker knåpa ihop veckans schema åt Dancie. Egentligen tycker jag väldigt mycket om sådant och det brukar alltid finnas en liten plan i huvudet för veckan som är framför, men med barn å sånt kan den ändra ganska hastigt. Men hädanefter är jag ganska bra på att ändra mina planer utan att hela veckan är förstörd. Åtminstone betydligt bättre än förr. ;)
 
Såhär ser det ut:
 
Måndag: Träning för hand på ridplanen, få slutan att fungera ännu bättre, lite longering, träna löst.
 
Tisdag: Terrängtur om jag får in det, skall jobba på kvällen.
 
Onsdag: Ridning på plan, träna öppna, sluta, minska och öka volt. Samt försöka få henne att förstå "skaka på foten skänkel" Jag med mitt fina minne kommer ju inte ihåg vad den hette nu igen, men jag minns ju i alla fall hur jag skulle göra. ;)
 
Torsdag: Vila. Då skall jag dra iväg på en intressant akademisk kurskväll, ser fram emot det!
 
Fredag: Ridning på plan, träna löst.
 
Lördag: Terrängtur.
 
Söndag: Vila.
 
/ Sofie

En terrängtur

Dancie för någon vecka sen.
 
For ut i terräng på en längre tur idag med Eva och Totte. Gick bra, Dancie var väldigt pigg, men hon tryckte inte ut höger bog lika mycket som tidigare. Det är något vi får jobba på väldigt mycket och det tar ganska mycket fokus, men med tiden blir det bättre och bättre. Två snubblingar i trav.
 
Har fått en rejäl  inspirationskick efter att ha besökt denna http://horsebalance.blogg.se/ blogg. Helt fantastiskt vilken duktig tjej! Så nu är jag väldigt på hugget att börja träna mera löst med Dancie! :)
 
/ Sofie

Hemma igen

Hannes fick komma hem idag och nu mår han bra. Troligtvis har han någon vanlig infektion, ifall han blir sämre skall vi åka in igen, men det hoppas vi att vi slipper.
 
Så ikväll hade jag Dancie på ridplanen och tränade lektionen som vi hade i onsdags. Det gick över förväntat, lite bättre än på lektionen så jag är nöjd.
 
Vi tränade också sluta från marken och i vänster varv börjar det flyta på riktigt bra. Höger varv är ännu lite jobbigt men vi tränar vidare.
 
/Sofie

Ändrade planer

Idag blev det ändrade planer. Jag hamnade med Hannes på sjukhus för misstänkt inflammerad blindtarm. Han och Dani sover på sjukhuset inatt för vidare undersökningar imorgon. Oroar ihjäl mej!
 
Så Dancie har ledigt tills Hannes blir bra. Hoppas han blir bra snabbt lillgrabben, han fick åka ambulans till Kokkola, det var kul trots all oro han hade, stackarn!
 
/Sofie

Vila

Blir vila idag för Dancie. Skall jobba ikväll så det känns bäst att vi tar en dag ledigt då för annars blir det lite stressigt. Sen tror jag att vi har ganska mycket att smälta både hästen och jag. Tar nya tag imorgon, då planerar jag lite att vi skall öva samma saker som på lektionen + lite jobb från marken.
 
Fick Hööks vår/sommar katalog idag, älskar att gå igenom dem och se vad man önskar sej och vad som skulle passa till hästarna. Hade haft lite små förhoppningar om att de skulle ha haft "mina" stövlar eftersom dom har börjat sälja Ariat, men icke.
 
Gillar denhär bilden! Hon är så fin min lilla häst! <3 Och så pigg, glad och levande. Precis så som jag alltid vill att hon skall vara, bara väntar på ett litet tecken för att få ha lite mera fart. ;)
/ Sofie

Upprymd

Alldeles upprymd efter kvällens ridlektion med duktiga Katarina! Känslan när öppnan blev bättre och bättre och jag kunde slappna av, Dancie började slappna av och ah vilken känsla! Kan bara tänka mej dendär dagen då den verkligen fungerar som den ska... Måste kännas helt fantastiskt!
 
Och jag slutar aldrig att förvånas över hur känslig hästarna verkligen är, idag tränade vi att öka och minska volten med att tygeln tryckte lite, lite mot halsen och vips så hade volten blivit mindre och större utan att jag hunnit tänka. Tänk ändå för att en tygel nuddar i halsen...
 
Tränade sluta också och där har vi att bubbla i men en liten känsla fick jag i alla fall. Fick hemläxa också, sånt älskar jag, när jag vet precis vad jag skall träna till nästa gång.
 
 
Nu är jag så ifrån mej så jag vill bara rida hela tiden... Och det bästa av allt, ingen snubbling idag. Happy!
 
/ Sofie
 

Tisdag

Blev lite ändrade planer idag eftersom K. var förkyld.
 
For ridande till åkern och tränade backträning. Ingen minskad energi idag fast hon var halvt galen igår. Fick viska trav och galopp för att inte spränga iväg som en raket. ;) men halvhalterna gick ändå bra igenom så det var positivt. Hon låg mot skänkeln ganska ofta dock vilket jag har försökt få bort, men det är svårt när hon försöker hitta spöken lite överallt.
 
Men som alltid vinner det positiva när man får jobba med denna fina tjej. En snubbling idag.
 
/Sofie
 
 
 
 

Hästar gör ett landskap vackert

 
Tänk vad tomt mitt liv skulle vara utan er! <3
 
/ Sofie
 
 
 
 

Longering

Stack iväg på åkern och longerade Dancie efter jobbet ikväll. En riktig krutdunk var hon så jag lät henne galoppera på ordentligt. Saknar lite mera snö bara så det skulle vara ännu tyngre, älskar att rida och longera i djupsnö! Man riktigt känner hur deras muskler får jobba extra mycket.
 
en snubbling idag. Nu är det sovdags! Gonatt på er!
 
/Sofie

Nybörjare i allra högsta grad

Gårdagens träning hade vi på ridplanen. Tränade först öppna och sluta från marken. Slutan fungerade också då så visst är vi på rätt spår! :) Tränade både på rakt spår och volt.
 
Sen red jag lite, men å vad svårt det är. Har så svårt att få hjälperna lagt i precis rätt sekund. T.ex. detta att jag skall driva på när inre bak är på väg framåt för att få med bakdelen. Det borde ju vara grundläggande för alla som sitter på en häst att kunna. Och så tycker jag att det är hur svårt som helst?! Blev lite smått irriterad på mej själv över vilken nybörjare jag är och hur lång tid jag behöver för att få det att fungera. Men mer träning bara.
Imorgon kommer Katarina så då får hon hjälpa till. Skönt att få någon som ser  på och vet hur det skall vara så man får rätt känsla.
 
 
Här tränar vi på öppna.
 
 

Galen liten häst

Haha, ja vad säger man, galnare häst än jag hade idag får man leta efter. Hon trippade och taktade sej fram under halva ridturen. Vi var med Eva & Totte i terräng på en skrittrunda men det tyckte inte damen att vi borde ha varit. Full fart framåt! ;) Helt sjukt hur mycket lite köld kan göra med en häst. (hoppas jag) Jag satt där och kände mej typ som att jag satt på ett frustande, stort fullblod för första gången i mitt liv och inte visste vad jag skulle göra, men tillslut kan man bara skratta.
 
Men ändå gör det mej så glad för att hon bara finns och är här! Ingen snubbling idag och det gör en på gott humör. Men om jag får önska så skulle temperaturen gärna få stiga med en si sådär tio grader så man kunde rida ordentligt. Känns som att jag har en häst som behöver få sträcka ut...
 
 
/ Sofie
 

Ridstövlar

Mina ridstövlar är sönder... igen. Så är det alltid efter att sommaren är slut. Jag köper nya på våren och sen till hösten är de sönder. (Förutom ett par som var som en dröm som jag hade i flera år, men de finns inte att beställa mer.) Nu är det så att fastän man köper ur den billigare änden så är det inga billiga saker vi pratar om, därför har jag nu bestämt mej att denna gång skall jag köpa ett par av bra kvalitet (som kostar dubbelt upp). Det är värt att försöka och hoppas på att de håller längre än en säsong. Min svägerska brukar alltid säga att "fatilappi ska köp kvalite." ;)
 
Att rida med ridskor är typ något av det värsta som finns (enligt mej) så de är inget alternativ. Bara när det är riktigt varmt så jag "stärvar" med stövlar använder jag ridskor.
 
Så nu över till mina drömskor som jag dreglat över i flera år. Ett par Ariat Volant. Har testat dem på hästmässan i Tammerfors och kan intyga att skönare ridstövel har jag aldrig prövat. Skulle säkert kunna fara ut på länk med dem om så skulle behövas. Så bekvämligheten spelar en helt annan liga än övriga jag har testat.
 
Nu är problemet det att det finns två olika sorter av dem som jag skulle kunna tänka mej. Priset är samma på båda paren.
 
http://www.tackroomonline.com/browse.cfm/ladies-ariat-volant-vented-tall-back-zip-boot-black-pearl/4,3250.html
 
-Denna är helt svart, vilket är ett stort plus eftersom jag har rosa både på hästen och mej själv.
 
-Det negativa med denna är att jag inte tycker om "flappen" som kommer nere vid hälen på baksidan, det gillar jag inte alls.
 
-Sen ser den lite klumpig ut också enligt mitt tycke.
 
 
http://www.doversaddlery.com/ariat%C2%AE-volant%3F-front-zip-tall-boots/p/X1-38975/
 
-Denna är både svart och lite röd ett stort minus för det röda alltså.
 
-Sen är det en så mycket snyggare sko enligt mej, jag gillar att den är så sportig och ser så lätt ut.
 
- Så gillar jag också denna dragkedja mer som går framåt. Och så är det också denna sko jag har testat på riktigt.
 
Jaaa ni ser, stora problem, men skriv gärna om ni har tips om vilken jag skall välja. :)
 
/ Sofie

Slutan fungerade

Träning på ridplanen idag. Började med att träna med en plastpåse som jag skulle kunna röra på henne överallt, huvudet och öronen var lite knepiga till en början men sen gick det också fint. Duktig häst där.
 
Fortsatte att jumppa lite och tränade lite öppna och sluta och jeeeej idag fungerade slutorna i båda varven! Glad blev jag, endast två sluta i vardera varv och sen stopp, skam den som ger sej, men nog har vi tränat! ;) Hoppas det fungerar bra nästa gång nu också.
 
 
Tog till lite longering till sist och hade kavaletti bommar med så hon skulle få jobba med bakbenen ordentligt. Lugn och fin trav som såg väldigt mjuk och behaglig ut, men trots det tre snubblingar.
 
Tror det blir ledigt för damen imorgon, hon har jobbat på fint hittills denna vecka.
 
/ Sofie

Hovslagare

http://www.tyrashastar.se/?p=43056
 
Intressant inlägg om hovar och hovslagare. Håller med, förstås är det ju olika på hästar, vissa trampar ju inte av sej skorna fastän de är bra skodda men överlag.
 
Läser alltid Tyras blogg så där har hästnördar något att följa. ;) Intressant blogg med fina hästar.
 
/ Sofie

Onsdag

 
Var på terrängtur ikväll i månskenet. Skönt tyckte både Dancie och jag, hon hade lite väl bråttom framåt och då vill jag inte riktigt få igenom allt så bra som möjligt, men jag blir ändå på bra humör när hon är framåt för då är hon glad och känner sej säkert pigg och kry.
Ganska lika i båda sidorna idag, lite svårt att hålla sej till sidan hade hon ibland eftersom det fanns en del extra energi så hon såg vissa spöken men annars kändes hon fin.
 
Red med ganska bra tempo, men med klumpen i magen i galoppen. Får mest sitta och koncentrera mej på att andas så att jag inte sitter och spänner mej.  Å vad jag hoppas att hon skall bli helt bra snart så jag slipper den där känslan. Två snubblingar idag.
 
Fina Dancie från igår. (Och hon har normalt inte spån i svansen men jag hann inte borsta henne eftersom jag hade bråttom till jobbet. ;))
 
Den vita fläcken på vänster bakdel har hon fått i vinter och en massa vita hår. Konstigt, endera blir hon gråhårig eller skimmel. ;)
 
/ Sofie

Tisdag

Hann med en snabb löslongering idag. Väldigt fin och pigg häst. Hon tog några varv i galopp också bara för att liksom... ;) Den såg fin och avslappnad ut även den. En bra dag för fröken med andra ord.
 
/ Sofie

Gårdagens träning

Igår var vi på promenad i terräng, sen tränade vi mycket på sluta vid hand. Den har vi inte fått att fungera ännu, men små, små framsteg kan jag se varje gång.
 
Longerade lite i skritt och trav, två snubblingar i traven. Sen satt jag upp och tränade öppna på volt, gick bra några gånger. Hon har börjat lyssna jättebra på att flytta ut bogen igen när hon kommit för långt in.
 
Hon kändes rätt så avslappnad och mjuk att ha att göras med, lite styv i bogpartiet som hon alltid varit men det blir bättre.
 

Ikväll blir det jobb, så ingen träning då. Brukar alltid försöka få in tre terrängturer på en vecka med lite mera fart för att hålla konditionen i skick men nu är det väldigt dåligt med det. Skarpa vägar och sen väldigt kallt vilket gör att man inte vill att de skall behöva anstränga sej. Men jag får helt enkelt planera lite annorlunda denhär veckan och hoppas det kommer mer snö snart.
 
Här finns en bra och enkel beskrivning enligt mitt tycke om akademisk ridkonst för den som är intresserad:
 
http://www.horse-vision.se/se/akademisk-ridkonst-4425883
 
/ Sofie

Testing

Försöker blogga via mobilen. ;) Finns det någon teknisk läsare som vet hur man kan ladda upp mobilbilder via mobilen?
 
/ Sofie

Endast hästblogg

Nu har jag kommit fram till att min blogg kommer att ändra lite åtminstone tillfälligt. Jag skall försöka använda den som dagbok för Dancie några månader framöver. Nu försöker jag endast komma ihåg i huvudet hur allt går och det är inget att lita på.
 
Blir svårt att minnas när man jobbar med henne många gånger i veckan, om hon har varit bra några dagar så känns det som jättelänge fastän det kanske inte är det. Så för att få svart på vitt skall jag istället skriva ner så blir allt mycket enklare. Är ändå inte någon aktiv bloggare såhär annars för tillfället som ni märkt. ;)
 
Blir säkert mycket tråkigare för er andra, men jag behöver få detta dokumenterat så jag vet hur allt har varit och inte kan förneka för mej själv om det inte gått framåt som jag önskat. Tanken på att låta henne gå vidare känns inte så stark just nu. Vi jobbar mest akademiskt för tillfället och jag tycker att det hjälper henne jättemycket. Hon har blivit mjukare och bär upp sej själv på ett bättre sätt vilket gör att hon också får en bättre balans i sej själv.
 
Vi är nybörjare i allra högsta grad och jobbar väldigt mycket i skritt, vilket passar jättebra nu när Dancie inte är så stabil på foten. Nu känns det som att det går skata men säkert framåt och jag hoppas verkligen att det fortsätter på det sättet.
 
Vet inte riktigt vad jag vill med min ridning för tillfället, men just nu känns akademisk ridkonst verkligen som vår melodi.
 
Följ oss om du orkar! :)
 
/ Sofie

RSS 2.0