Curly eller quarter

Idag har Dancie fått massage. Mera muskler hade hon byggt, fick höra att hon liknar en quarter, liten, kompakt och med mycket muskelmassa, inte alls dåligt. ;)
 
Sen har hon fortfarande lite för tighta muskler, men helt okej var hon ändå.
 
Tränade på ridplanen på förmiddagen med lite allt möjligt. Gick finfint! Imorgon blir det en promenad i skogen så det blir lite lugnt efter massagen.
 
/ Sofie

Försmak av vår

Fina älskade prinsessa! <3
 
Dancie var lite mör idag på ridturen. Det märktes att hon hade jobbat på helt annat underlag igår och var lite styv och stel. I början krävde jag som vanligt, men efter att jag började bli frustrerad för att hon inte ville göra det jag bad om så kom jag snabbt till att jag måste ta ett steg bakåt och bara be om lite idag och då var vi båda nöjda och glada igen. En snubbling idag, helt underbart väder har vi haft också, vacker fågelsång, sol och leriga vägar. En underbar känsla av vår spred sej inom mej! <3 
 
/ Sofie
 

Nytt träns

Nu har jag beställt efter ett Perfect Sit of Sweden träns. Tyvärr tar det fyra - fem veckor innan jag får det. Har stora förväntningar på passform och läder, det skall verkligen sitta perfekt och jag skall vara supernöjd om jag skall lämna med det. Är så oerhört trött på att söka efter träns med bra passform nu, hittar ingenting som sitter och ser bra ut. Dåligt läder är det också på de som jag sett. Spänner kring öronen gör dom, och nosgrimman far omkring alla vägar. Jag är lite av en perfektionist och gillar verkligen inte att ha dålig passform på träns eller sadel, det skall sitta, det är väl det minsta man kan göra för sin häst!? Undrar om det är Dancie som har konstigt huvud och stora öron eller om det finns andra som har samma problem som oss?
 
Detta stycke är tagen från hemsidan, så detta är vad som lovas om tränset i fråga:
 
High Function Revolution är ett lättviktsträns med flera unika funktioner. Nackstycket har en tryckfördelande design med väl tilltaget utrymme för öronen och mjukt paddad avlastande platta.

Nosgrimman har ställbara sidostycken som du enkelt kan anpassa för att passa just din häst optimalt och undvika tryck på kindbenen och de känsliga nervutskotten. Tränset har dessutom ytterligare en funktion, en "vagga", som tillåter hästen att kunna "fjädra" på bettet i munnen genom att vi har satt elastik vid bett- och tygelfästet. Detta hjälper även till att ytterligare jämna ut trycket på nacken.

Aachenremmen på nosgrimman är helt avtagbar.

Pannbandet har vår unika Click It-design som gör att du kan byta pannband på några sekunder, även när hästen har tränset på sig. Ett smidigt och enkelt sätt att kunna matcha med olika pannband. Alla pannband i vår Click It-serie passar till detta träns.

Tränset är otroligt mjukt och tillverkat i ECO-friendly läder.

Tyglar med stroppar ingår och tyglarna är tillverkade i softy leather vilket betyder att de är supermjuka och ger en oslagbar känsla i handen.
 
Med revolution skriver vi ny tränshistoria
Vår nya kollektion är designad utifrån den varelse som ska bära tränset, nämligen hästen. Med största respekt har vi byggt ett träns som är skapat efter hur hästen verkligen ser ut och fungerar, med utgångspunkt i hästens huvudanatomi. Visste ni till exempel att fler än tio muskler ombesörjer örats rörelse? Med det i åtanke är det lätt att förstå hur ett felaktigt tryck över området kan bidra till muskelspänningar med flera negativa bieffekter som följd.

Förutom funktion och design har vi lagt mycket arbete på att hitta den bästa leverantören som kan tillgodose alla våra krav. Produkterna i Revolutionserien är tillverkade i staden Kanpur i nordöstra Indien, i en fabrik med bra arbetsvillkor och där ledningen aktivt har tagit ställning mot barnarbete. Tränsen är tillverkade i finaste läder och är 100% ekologiska, från garvning och färgning till läderfinish.

Designade tillsammans med veterinär
Alla vår träns i Revolution-serien är designade tillsammans med veterinären Per Martin Andrén, specialist på hästens tänder. Alla detaljer i tränsen är noga genomtänka för att inte lämna något åt slumpen. Med ett Revolution-träns kan du vara säker på att din häst får ett träns som är anpassat efter dess huvudanatomi.
 
Det låter lovande, eller hur? ;)
 
/ Sofie

Manege ridning

Allt för att ni skall få dagsfärska bilder! ;) Juppikvalite å snygg som få!
 
Ja som sagt, idag var vi till manegen och rida. Travade över bommar i åttvolt med volten i galopp, (knappast någon som förstår min förklaring) öppnor, slutor och lite annat smått och gott. Fokuserade mycket på att få Dancie att lyssna på mej med samma små hjälper som hemma trots att det var länge sen vi varit till manegen och fastän Totte ångade på bredvid oss. Det fungerade faktiskt riktigt fint! Är nöjd överlag med passet, en snubbling och en lite osäker ryttare i galoppen, men hoppas på att det blir bättre hela tiden. 
 
Funderade nog i början en stund varför jag behövde använda så mycket mer tygel än vanligt, tills jag märkte att jag satt där på ryggen stel som en pinne och hade slutat att följa med. Sen började det flyta på som vanligt. ;) Hejja hejja Sofie! Skulle verkligen behöva skärpa till mej och komma iväg oftare och träna i nya miljöer, så att jag lär mej att fortfarande ha fokus kvar trots att vi är på nytt ställe. Blir så bortskämd när vi bara suddar på här hemma.
 
Kul hade vi i alla fall! Här har ni våra trogna kämpar i vått och torrt. ;)
 
/ Sofie

Måndag

Tränade på ridplanen idag, öppnor, slutor och buga. Det gick fint. Lite svårt med bugandet tycker jag det är, eftersom jag inte riktigt vet när jag kan börja kräva av henne att gå helt ner på knä. Hon gungar jättefint nu fram och tillbaka, men jag är lite feg. Måste ta mod till mej och försöka få henne att gå helt ner snart. :)
 
Sen longerade jag henne över hinder, men då gick det inte så bra tyvärr. Rätt så många snubblingar, det är svårt att hålla koll på benen i galopp över hinder på volt. Men vi kämpar på.
 
Imorgon har vi planerat att fara till manegen med Totte och Dancie. Skall bli så roligt att riktigt få rida igenom henne ordentligt en gång på lite annat underlag för att se hur hon är där.
 
/ Sofie

Härligt, härligt!

Jag e så lycklig! Ännu en tur med min fina häst som kändes som förr! Jag njuuuter! Ut i skogen på en tolv kilometers länk med Eva & Totte, glada nöjda hästar med fräs i och vi hittade till och med lite snö. Kan man ha det bättre? :)
 
/ Sofie

Glad

Så glad idag på våran skogstur, allt kändes precis som förr i världen när vi susade omkring i Esse skogarna utan några som helst bekymmer i världen! <3 (Förrutom att jag saknade Jane & Sara hack i häl.) Jag börjar mer och mer hoppas och tro att Dancie kommer att bli helt återställd och det gör mej så oerhört glad ända in i själen att få känna den känslan!
 
Min fina krutdunk, vad du är underbar! <3 Låt det bara få fortsätta med denna känsla nu.
 
Imorgon blir det vila för då drar jag iväg till Vasa på jakt efter examensklänning åt lillastyster. :)
 
/ Sofie

Att vara vänner

Styrde kosan mot åkern idag eftersom alla vägar är skarpa. Det finns väldigt mycket gammalt gräs på den så jag var lite skeptisk, (pga snubblandet) men hade redan bestämt att ett dressyrpass skall vi köra så får det gå som det går.
 
De första två minuterna snubblade hon 4 gånger, tills hon kom på att hon måste lyfta på hovarna. Sen gick det riktigt fint! Aldrig har hon varit så mjuk, följsam och lugn under ett dressyrpass på åkern. Ah, underbart!
 
Tränade mycket bågar och serpentiner med många galopplyften och övergångar. Hon lyssnade så fint, så fint, helt otroligt hur mycket det akademiska jobbet har hjälpt oss! Förr var hon närmast omöjlig att få ställd inåt hela vägen genom en brant båge, nu går vänster varv helt perfekt och med lite hjälp fungerar höger varv jättefint.
 
Är så glad att jag började med den akademiska ridkonsten. Trots det så tror jag inte att jag kommer att sadla om helt till det akademiska, men jag vill plocka ut det bästa från alla möjliga håll. Jag vill få ihop det bästa för Dancie och mej, det som passar just oss som handen i handsken. Jag skall aldrig sluta fortsätta att leta och pröva på nya saker, jag tror att det är på det sättet du hittar det bästa för dej och din häst! Just den akademiska ridkonsten har redan nu gett oss många superbra pusselbitar att jobba vidare från.
 
 Men ändå så kan jag inte tänka mej att lämna alla tävlingar bakom mej, jag älskar känslan av att få träna till en dressyrtävling och få rida så bra vi bara kan där inne på banan. En viss skillnad kommer nog att finnas där, hela mitt tänk kring hästen och dess individ har blivit förändrad till det bättre. Aldrig mera skall jag tänka att Dancie inte har gjort sitt bästa, att vi inte var tillräckligt bra, hon gör alltid sitt bästa just i den stunden. Vi gör så gott vi kan och det räcker mer än väl.
 
 Att göra något som känns fel mot Dancie för att en tränare säger att jag skall göra det, nej det tänker jag inte göra mera. Jag vill absolut ha all hjälp och kunskap jag kan få, men inte på bekostnad av att Dancie skall behöva tycka att det är otrevligt. Det är inte rätt mot henne, jag skall inte svika henne på det sättet. Jag anser att jag känner min häst bäst, och när allt i ridningen då känns fel och hästen arbetar mot allt jag gör, ja då kan jag säga att detta fungerar inte för oss och är det inte okej för den tränaren då så är det jättesynd, men jag tänker inte rida på ett sätt som känns fel mot min fina vän.
 
Jag vill ha känslan av att dansa fram tillsammans, ha roligt tillsammans och att vara bästa vänner i vått och torrt! Vår tid tillsammans är alltför kort för att slösas bort på saker som gör att vi inte arbetar tillsammans som ett team. Jag bryr mej faktiskt inte ett skvatt om vad folk tycker om detta, (detta klassas som mesigt för vissa människor) för så långt har jag kommit som att min häst vet när den inte klarar av en sak som krävs av henne, hon skall inte behöva göra sånt som känns för svårt, (det är inte ett nederlag att trappa ner på kraven) det skall gå som en dans, det skall vara roligt! Det gäller att hitta rätt sätt att träna på bit för bit och till sist har man kommit dit man ville, fortfarande med en glad och sammarbetsvillig häst kvar.
 
Fina lilla häst, vad jag tycker om dej! <3
 
Slut svamlat av mej för ikväll, åh om jag bara kunde det där med att utrycka mej i ord, men nej det var inte min talang. Men jag vet i alla fall själv vad jag menar, men ni andra har lite att fundera på, ha det gott!
 
/ Sofie

Goda nyheter

Dancies ben borde inte ha något värre fel. Veterinären sade att det är vätska som samlats i senskidan vilket kan bero på många olika saker, men sålänge det inte är i lederna är det sällan något farligt.
 
Halt var hon inte heller och endast en låsning i vänster höft. Det är stora förbättringar från förra behandlingen, hon var nöjd. Det går åt rätt håll i alla fall för det var första gången hon inte dömde ut henne. ;)
 
Nu skall vi bara försöka bli smalare, vilket inte är det lättaste med en så matglad och lättgödd häst som min.
 
/ Sofie

Vila i frid

Don´t cry for the horses

Don't cry for the horses

That life has set free

A million white horses

Forever to be

 

They were ours as a gift

But never to keep

As they close their eyes

Forever to sleep

 

Their spirits unbound

On silver wings they fly

A million white horses

Against the blue sky

 

Look up into heaven

You'll see them above

The horses we lost

The horses we loved

 

Manes and tails flowing

They Gallop through time

They were never yours

They were never mine

 

A million white horses

Free from hunger and pain

Their spirits set free

Until we ride again

 by Brenda Riley-Seymore

Vila i frid på de evigt gröna ängarna, finaste Pelle gubben, tills vi ses igen! <3
 
/ Sofie

En jobbig morgondag

Jobbar ikväll så Dancie får ha ledigt. Är fortfarande så trött efter förkylningen och hostar så jag skall ta det lite lugnt. Såklart räckte det ju inte med förkylning så Hannes fick magsjuka också, så vi andra får väl snällt vänta på vår tur. Fyy för dessa sjukdomar!
 
Imorgon blir en väldigt jobbig dag när vi skall ta avsked av fina Pelle killen för gott. Men då får han det bra och behöver inte ha ont mer. Men vilken tröst är det för en själv... All styrka till Janina vännen som mister sin fina älskade vän! Kommer att sakna dej Pelle! <3
 
På eftermiddagen skall vi med Dancie till kliniken och jag är livrädd för vad jag skall få höra. Önskar, önskar så att hon skall få vara frisk och bli bra från sitt snubblande så att vi kan få många år ännu tillsammans! Håll tummarna där ute, det behövs!
 
Känns som oflyt i livet när jag läser detta inlägg men ingen har väl lovat att det skall vara lätt. ;)
 
Ta hand om varandra där ute!
 
/ Sofie

Blä för vädret!

Var på lång terrängtur igår med Eva & Totte, pigga hästar. :)
 
Ikväll blev det en liten skrittur, longering och lite buga träning. Gick bra överlag, longeringen med ordentlig inåtställning i traven var jobbig, men bättre än sist. Tre snubblingar idag, det var längesen det varit så många, hoppas det inte tänker hålla i sej.
 
Är oerhört trött på vädret, det är februari, ingen snö, bara slask och regn. Nej nu vill jag ha snö och inte sen i april, basta.
 
/ Sofie

Lördag

Longerade och jobbade vid hand med Dancie igår. Var väldigt noga med inåtställningen i traven och det var jobbigt tyckte Dancie. Mycket tempoväxlingar också och hon fungerade fint där.
 
Idag var vi på promenad i skogen och tränade att styra henne med bara kroppen. Gick förvånansvärt bra faktiskt! Så roligt, duktiga häst!
 
Har köpt en bok om trickträning, frihetsdressyr och toleransträning och som näst skall vi nu börja träna buga. Känns så roligt när man har fått förklarat åt sej precis hur man skall träna och inte behöver gissa sej fram själv. Det har jag gjort hur länge som helst nu känns det som.
 
/ Sofie

Torsdag

Håhhå vad trött jag är på denna förkylning nu! Hoppas att det är den som drar ner min motivation med Dancie för tillfället. Har haft en bra period nu så lite bakslag får jag väl räkna med. Är mest irriterad på mina händer för tillfället som har börjat sjunka alldeles för lågt nu igen, har inte tänkt på det på länge och plötsligt idag så märkte jag att jag sitter med handen ner till knäna ungefär. Hmpf... Hittar inte riktigt "känslan" i ridningen heller, men men vi jobbar vidare.
 
Var i terräng i dag och Dancie var lite för pigg som vanligt, ville mest bara susa på framåt och strunta i allt som heter att jobba, så lite övertygande fick jag vara innan hon tyckte att om hon nu måste så. Men sen fick hon en galopp med långa tyglar och eget tempo, oj vad det gick! :)
 
Hoppsugen är jag också, vill att Dancie skall vara frisk nu! En snubbling idag. (Och jag är megaförkyld på bilden så därför ser jag ut som världens mest deppade människa.;))
 
/ Sofie

Onsdag

Longering idag med K. Fick mycket hjälp och tips att träna på.Så nu skall vi bara träna vidare med det också. Det finns att jobba på kan jag konstatera. ;) Mycket trav skall vi träna på för att få den mjukare och få hela kroppen att jobba avslappnat och rätt.
 
/ Sofie

Oplanerad vila

Det blev till en hejdundrande förkylning som nog är den värsta jag haft på år och dar. Dancie fick därför ha ledigt igår och idag också. Måste försöka vila mej frisk så snabbt som möjligt nu. Imorgon kommer K. och vi skall träna longering, hoppas innerligt att formen är bättre då.
 
Dancies högra bakben har varit lite svullet från och till nu några veckor och jag undrar om det kan vara en överansträngning eftersom hon har börjat jobba helt annorlunda nu de senaste månaderna. Vet dock inte så för att slippa grubbla skall vi åka och kolla upp det med veterinär nästa vecka. Håller tummarna för att allt är okej.
 
Saknar sommaren!
 
/ Sofie
 

Fin häst mindre fin ryttare

Hade tänkt träna ett pass på ridplanen idag, men den hemska förkylningen gjorde tyvärr att jag inte riktigt orkade, så det blev ett väldigt kort pass med halvdant resultat, men det var mitt fel. Egentligen kändes Dancie mjuk och bra, men jag orkade inte fokusera.
 
 
Är så trött på detta klottväder, vill ha endera vinter eller vår inget sånthär mer nu. Och förkylningen kan bara dra förbi NU! Får se hur det blir imorgon om jag inte är bättre hoppar jag nog om träningen. Känns orättvist mot Dancie att försöka med något när jag inte orkar.
 
/ Sofie

Nu så

Dagens ridtur kändes bra, ut i skogen på långlänkki med Eva&Totte. Allt utom sista galoppen var lugn och fin. Hon kändes inte heller spänd i högersida som igår, så det har säkert jämnat sej nu. Inga snubblingar heller, så allt var toppen förrutom mina luftrör som brände vansinnigt. Inget trevligt med förkylning!
 
/ Sofie

Nja...

Ridlektionen idag gick si sådär. Dancie kändes lite styv och ovillig och jag kände att jag inte fattade ett smack, satt där och försökte göra så bra jag kunde, men det blev inte alls bra, det är inte lätt att rida! ;)
 Men så kan det gå ibland, vi får träna vidare. Misstänker att Dancie är lite öm i musklerna ännu efter massagen eftersom hon kändes lika styv igår. Hoppas det blir bättre imorgon. Men det sista vi gjorde fungerade fint så vi får fokusera på det. :)
 
 
/ Sofie

Lite kaos

Dagens träningspass blev lite råddigt. Jag ville för mycket helt enkelt, så kan det gå ibland, bara att backa och ta ett steg tillbaka. Vi tränade en del longering och så red jag igenom henne lite eftersom det var några dagar sen sist.
Imorgon blir det lektion så då kanske det går bättre. ;) Inga snubblingar åtminstone.
 
Var på en akademisk kurs ikväll med Sonja Fors om groundwork och longering. Väldigt intressant, fick många bra tips och ideér.
 
/ Sofie

Onsdag

Skall och jobba ikväll så jag tog bara ut Dancie snabbt på ridplanen en stund. Hon behöver också en lugnare dag efter gårdagens massage. Så vi tränade några öppnor och slutor i båda varven, som enligt min mening fungerade riktigt bra. Nu skall vi bara träna upp styrkan så att hon orkar börja hålla det längre och längre.
 
Sen släppte jag henne lös för att jobba lite och hon överraskade mej faktiskt idag med att vara mycket mer uppmärksam på mej än hon brukar vara. Önskar så att jag kunde få tag i någon som är riktigt duktig på frihetsdressyr så att jag skulle få lära mej detta på riktigt! Hur härligt skulle det inte vara att ha en lös häst som följer minsta vink?! (Finns det någon där ute som känner sig träffad, ta kontakt.;))
 

Jag tycker att sen jag började med den akademiska ridkonsten så har Dancies och min relation blivit mycket bättre än den var tidigare. Inte så att den var dålig före heller, men hon litar mer på mej och vågar testa mer nya saker sen vi började med akademiskt. Hon har insett att det är inte hela världen fast man gör fel och jag har lärt mej att inte vara lika dominant. Man behöver inte vara det med Dancie, hon vet att hon är lägre i rang och det behöver hon inte påminnas om hela tiden, hon blir mycket gladare och mer tillitsfull när det är borta och hon ser mej mera som sin vän. Underbar känsla, som jag vill jobba vidare på! Beställde hem en intressant bok idag som jag hoppas få en massa tips och ideér från. :)
 
/ Sofie

Positiva resultat

Nu har Dancie fått sin massage. Jag blev så glad för A-C såg en massa positiva förändringar hos henne och de flesta kommer från vår akademiska träning. Mycket mjukare än vanligt och mer muskler både på hals och rygg. Så otroligt roligt att få se att allt vårt tränande redan gett positiva resultat. Vi har båda roligt och Dancie mår bra av det, bättre kan det inte bli! :)
 
Hon var fortfarande lite spänd i höger bog och lite dålig i högra bakknäet men annars mycket bättre. Tyvärr fanns hennes virusblåsor kvar, men hon skulle kolla upp om dem ännu och se om vi kan hitta en effektiv behandling till dem.
 
/ Sofie
 
 

Longering idag

Hade longering på schemat idag. Dancie var lite seg, tror hon var lite öm i musklerna från både lördag och söndag. Inte så att hon inte gick framåt, men man märkte att hon hade inte samma fjång som hon alltid brukar ha på åkern.
 

 Tränade i backen också idag (finns en perfekt backe på åkern) och hon travade på fint också neråt. Såg stabilt och bra ut. En snubbling idag.
 
Imorgon kommer equiterapeuten så då får Dancie ha en välförtjänt vilodag med skön massage.
 
/ Sofie
 

I rätt sekund

Alltså jag kan inte sluta skratta när jag ser på denhär bilden, snacka om ögonblicksbild! ;)
Och som vanligt landade jag på huvudet i hindret, men det gick bra. Stackars Totte, hahhaa!
 
/ Sofie

Hästkrafter

Detta har vi gjort idag,  hela familjen flax ut på promenad. Riktigt roligt och bra träning för Dancie, jag är imponerad, för själv håller jag på att dö när jag skall dra båda barnen, men lite starkare än mej är hon ju. ;)
/ Sofie

En tur i snön

Äntligen kom den efterlängtade snön så att vi kunde rida ut ordentligt! Vi var med Eva&Totte på en lång tur och hästarna njöt av att få sträcka ut. Hade en lugn och skön känsla själv också i galoppen och kunde slappna av och njuta av farten och vinden!
 
En härlig tur utan snubblingar. :)
 
/ Sofie

RSS 2.0